Sessió de sol pelvià la neural berga

En que consisteix una sessió del sòl pèlvic?

Moltes dones, quan venen per primera vegada a fer-se una valoració del sòl pelvià, no saben exactament a què venen. Així que aquí us explicaré què i com es fa una primera valoració del perineu i poder aclarir dubtes.

En la primera sessió de tractament del sòl pelvià es valora i testa com es troben les estructures i la funcionalitat de la part inferior de la pelvis.

 

Per poder-ne fer una bona valoració, primer cal fer una entrevista o anamnesi. El fisioterapeuta fa una sèrie de preguntes per conèixer els possibles signes i símptomes per poder-se orientar sobre com es troba la pacient. Es demana pel motiu de consulta, antecedents mèdics i fàrmacs, hàbits, activitat física, estat emocional, i també es fan preguntes uroginecològiques i obstètriques (regla, hàbits miccionals, presència de dolors, esfera sexual, etc.).

Després passarem a la valoració física, en què valorarem la postura (assegudes, dretes o estirades), l’abdomen, la zona lumbar i el diafragma (per poder observar si hi ha possibles tensions, pressions o per valorar si la musculatura treballa correctament) i, per finalitzar, farem la valoració perineal.

La valoració perineal es fa de manera extra i intracavitàriament (amb un consentiment informat prèviament firmat) i es visualitza la zona genital i es testen per dins els teixits, òrgans i musculatura. Amb aquesta valoració es pot saber com es troben les mucoses, obertura vaginal, estat dels teixits, mobilitat i posició dels òrgans, propiocepció o la força muscular, entre moltes altres coses.  

Un cop la valoració hagi acabat, el professional explicarà com ha trobat el sòl pelvià i en què consistirà el tractament (tècniques, duració, possible evolució, si hi ha d’haver pautes a fer a casa, etc.).

 

Com en tot procés de recuperació o rehabilitació és important mantenir una confiança i comunicació terapeuta-pacient; per tant, cal que la pacient expliqui qualsevol símptoma nou al llarg del tractament, que demani tots els dubtes i que el terapeuta expliqui possibles canvis en el tractament. 

 

Però, com sé si necessito una valoració del sòl pelvià?

Es poden fer en diversos moments de la vida i segons diverses circumstàncies. El més important és escoltar el nostre cos; i seria interessant fer una valoració en casos com:

 • Dolor durant la menstruació
 • Si vols ser mare o si ja has estat mare
 • Dolor a la pelvis, sensació de pressió, formigueig…
 • Dolor lumbar que no millora amb cap tractament
 • Si notes sensació de “pes” a la vagina
 • Restrenyiment crònic
 • Problemes per contenir gasos
 • Problemes per orinar (ja sigui per poca o per massa freqüència)
 • Pèrdues d’orina (encara que siguin unes gotetes)
 • Si notes que l’abdomen ja no està tan tens
 • Si estàs en la menopausa

 

Si et trobes en qualsevol d’aquestes situacions recomanaria fer una valoració del sòl pelvià; no és necessari esperar a tenir símptomes per començar a cuidar-te. 

 

Laia Artigas Tejero
Fisioterapeuta del sòl pèlvic col. 11184

Vols llegir més publicacions?