Servei de Llevadora a la neural, Berga

Que pot necessitar una mare en el postpart?

Una gestació a terme dura entre 38 i 42 setmanes i, un cop la criatura és fora de l’úter, és quan parlem de postpart. I què necessitem en el postpart? El seguiment sanitari és potser el que tenim més interioritzat, però va més enllà d’això. El moment de postpart és una vivència en què el cos de la mare passa per canvis físics, hormonals i emocionals significatius. Hi ha diverses cures que podem oferir a aquesta mare per donar-li suport en aquest moment.

  •  El pell amb pell. Sovint parlem de la necessitat de la criatura del pell amb pell, però ens oblidem de la necessitat de la mare. El pell amb pell amb la criatura ajuda a segregar oxitocina i dopamina, promou el vincle entre tots dos i respecta el procés emocional en què mare i la criatura passen de ser un a ser dos. Hem de trencar creences errònies com que els braços o el pell amb pell fan tornar una mare “sobreprotectora”, quan realment és una situació molt positiva per a  la mare i la criatura.
  • Suport. Les dones que han passat per un part poden necessitar que les persones que tenen al voltant els donin suport amb el procés de postpart. Moltes vegades pequem de donar consells quan realment no és això el que necessiten. És important fer sentir que són prou bones i que el seu instint les guiarà.
  • Espai i temps per a elles. Per tal de poder tenir cura d’elles mateixes i de la seva criatura, cal aprendre a cuidar aquest espai per a elles mateixes. Podem ajudar una dona que acaba de parir fent totes aquelles tasques que no li permetran tenir “temps” per a ella i la seva criatura (fer-li la compra, fer rentadores, fer-li el menjar, etc.).
  • Canvis i reajustament de la/les parella/es. El procés de part i l’arribada d’una criatura pot fer que es posin sobre la taula dinàmiques no funcionals que fins ara la parella havia pogut portar i que amb aquesta arribada deixin de ser possible. És important definir què necessita cada part i tenir clar el rol de cadascú en el moment que estem vivint, treballar com a família.

 

Cal tenir en compte que una mare que hagi parit un/a fill/a sense vida, a més de passar per un procés de dol també està passant per un procés de postpart i necessitarà tot el que hem esmentat fins ara.

 

Si tenim una persona que està passant per un procés postpart a prop, aquestes cures ens poden ajudar a donar-li suport en aquest moment. És important sempre demanar-los què necessiten i què podem fer per elles, no donar-ho per fet sense saber què poden necessitar i escoltar-les. 

 

Irene Vilar Arcarons

Psicòloga sanitària col. 28957

Vols llegir més publicacions?