Segueix el pòdcast de la neural on tu vulguis!

La Neural Youtube

11 - Acompanyar emocionalment a la tornada a l’escola

La tornada a l’escola: Preparant els teus fills per a un nou començament

La tornada a l’escola és un moment fonamental a la vida dels nens, adolescents i les seves famílies. És com començar de nou un any i, per tant, requereix una preparació adequada. A La Neural, la psicòloga Paula i l’Eva, també psicòloga, ens ofereixen consells essencials per afrontar aquesta etapa amb èxit.

1. Hàbits i Rutines:

Durant les vacances, les rutines poden desaparèixer, i això és genial. No obstant això, és crucial anar reintroduint gradualment les rutines unes setmanes abans de la tornada a l’escola. Això inclou hàbits de son, menjars i activitats. També és important fer que els nens siguin partícips en la preparació del material escolar, ajudant-los a sentir-se involucrats en aquest canvi.

2. Gestió Emocional:

La tornada a l’escola implica canvis significatius per als nens, començant nous cicles, nous amics i moltes altres incògnites. És crucial acompanyar-los emocionalment. Ajuda’ls a gestionar les seves emocions amb empatia i validació. Els teus sentiments són vàlids i importants.

3. Son i Rutines dels Adolescents:

Els adolescents poden tenir patrons de son irregulars, cosa que pot influir en el seu benestar general. Ajuda’ls a ajustar-se gradualment als horaris escolars, permetent-los retrocedir els seus horaris de son. Tingues en compte que els adolescents poden experimentar moltes emocions i inseguretats en aquesta etapa de canvi, així que sigues un suport positiu.

4. Motivació i Dificultats Acadèmiques:

Alguns nens poden mostrar manca d’interès acadèmic o dificultats d’aprenentatge. És important conèixer-los i buscar les seves àrees d’interès per ajudar-los a trobar motivació. La vinculació emocional i el suport emocional són crucials.

5. Cuida de les Teves Pròpies Rutines:

Com a model per als teus fills, les teves pròpies rutines són importants. Mantingues rutines saludables i demostres el valor de la consistència. Recorda que també has de cuidar de la teva pròpia salut emocional per acompanyar adequadament els teus fills en aquesta etapa.

6. Llibres Recomanats:

  • “El Fill Invisible” de Miriam Tirado: Un llibre que ajuda a explicar als nens que, tot i que no poden veure els seus pares a l’escola, sempre estan units per un “fill invisible”.

  • “El Monstre de Colors va a l’Escola” de Anna i en Oz: Una història sobre les emocions que poden experimentar els nens quan tornen a l’escola i com gestionar-les.

La tornada a l’escola pot ser un moment de creixement i aprenentatge tant per als nens com per als pares. Amb les estratègies adequades, podeu fer que aquesta transició sigui més suau i positiu per a tothom.

Vols llegir més publicacions?