La Neural

Segueix el pòdcast de la neural on tu vulguis!

Pòdcast 18 - Les fases del dol i la importància dels rituals

Presentació: En aquest episodi del podcast de La Neural, les psicòlogues Judit Bor i Laura Andrés exploren el tema del dol. Inicien amb un testimoni personal d’una pacient sobre la seva experiència amb el dol, destacant la confusió sobre les fases del dol i l’acceptació.

Concepte de Dol: El dol es defineix com un procés que experimenten les persones davant d’una pèrdua significativa, que pot ser la mort d’un ésser estimat, una ruptura, un canvi d’identitat com la jubilació, o fins i tot una pèrdua geogràfica com la migració.

Tipus i Fases del Dol: Discuteixen diferents tipus de dol, incloent dols afectius i per pèrdua de situacions o identitats. Les fases del dol són: negació, ira, negociació, depressió i acceptació. Aquestes fases no són lineals i poden ser experimentades de maneres diverses.

Dol Patològic: El dol patològic sorgeix quan una persona es queda estancada en una fase del dol, sent infuncional en la seva vida diària. Pot incloure simptomatologia psicòtica i requereix tractament professional.

Gestió del Dol: Es subratlla la importància d’expressar emocions i viure el dol de manera natural, evitant les pressions socials per “ser fort”. Els rituals i el suport social són claus per a un dol saludable. Les dates significatives com el Nadal poden ser especialment difícils i requereixen atenció especial.

Recomanacions: Finalment, recomanen lectures com “El mensaje de las lágrimas” d’Alba Payás i “Fins al final de la vida” de Mariona Vilaclara, així com els treballs d’Elisabet Kubler-Ross sobre l’acompanyament en el dol.

Conclusió: El podcast ofereix una visió profunda i empàtica sobre el dol, proporcionant eines i perspectives per ajudar a entendre i viure aquest procés complex i profundament humà.

Vols llegir més publicacions?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *