Pòdcast 28 – Grassofòbia, estigma i pressió estètica

https://youtu.be/jHhpgxf32mY

Segueix el pòdcast de la neural on tu vulguis!

Podcast la neural, salut amb valors, disponible Youtube
Podcast la neural, salut amb valors, disponible spotify
Podcast la neural, salut amb valors, disponible ivoox
Podcast la neural, salut amb valors, disponible Itunes
Podcast la neural, salut amb valors, disponible google podcast
Podcast la neural, salut amb valors, disponible Amazon music

28 – Grassofòbia, estigma i pressió estètica

En l’episodi d’avui de La Neural, la Marta Casòliva, infermera i nutricionista, i la psicòloga Laura Andrés, ens conviden a reflexionar sobre un tema que cada vegada pren més rellevància: la grassofòbia. Aquesta conversa ens ajuda a comprendre què és la grassofòbia, com es manifesta en la nostra societat i quins són els seus efectes devastadors sobre la salut física i mental de les persones amb cossos no normatius.

La grassofòbia es defineix com l’odi, la violència i el rebuig cap a les persones amb un cos gras. Aquest fenomen no només afecta directament aquestes persones, sinó que també genera una pressió transversal en tota la societat, fomentant una por irracional a guanyar pes. Els mitjans de comunicació, les xarxes socials i la indústria de la moda promouen uns patrons de bellesa arbitraris que contribueixen a aquesta discriminació. Aquesta pressió estètica es converteix en violència estètica i estigma de pes, perpetuant prejudicis que impacten negativament la salut mental i emocional de moltes persones.

Un dels aspectes més preocupants és com la grassofòbia es manifesta en l’àmbit sanitari. Els professionals de la salut sovint perpetuen aquest estigma, associant automàticament el pes a problemes de salut, sense tenir en compte altres factors biopsicosocials. Això no només afecta la qualitat de l’atenció mèdica que reben les persones grasses, sinó que també perpetua la idea errònia que el valor d’una persona es basa en la seva aparença física.

La conversa també posa de manifest la necessitat d’educar les noves generacions en una societat més inclusiva. Des de les escoles, és essencial treballar per eliminar la grassofòbia i promoure l’acceptació de la diversitat corporal. Recursos com la guia “Som Massa” de Magranes Cooperativa són eines valuoses per començar aquest canvi des de la infància.

En conclusió, la grassofòbia és un problema estructural que afecta tots els àmbits de la nostra vida. És imprescindible desmuntar els mites i prejudicis associats al pes per construir una societat més justa i saludable. Aquest episodi de La Neural ens ofereix una visió profunda i crítica sobre aquest tema, convidant-nos a reflexionar i actuar per a una major inclusió i respecte per la diversitat corporal.

Vols llegir més publicacions?

Feu un comentari


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.