Pòdcast 29 – Què és el transtorn de personalitat evitatiu?

Segueix el pòdcast de la neural on tu vulguis!

Podcast la neural, salut amb valors, disponible Youtube
Podcast la neural, salut amb valors, disponible spotify
Podcast la neural, salut amb valors, disponible ivoox
Podcast la neural, salut amb valors, disponible Itunes
Podcast la neural, salut amb valors, disponible google podcast
Podcast la neural, salut amb valors, disponible Amazon music

29 – Què és el transtorn de personalitat evitatiu?

En aquest episodi del podcast de La Neural, les nostres psicòlogues sanitàries, Laura Andrés i Judit Bort, ens porten una anàlisi profunda sobre el trastorn de personalitat evitatiu, una condició sovint mal entesa però que afecta significativament la vida de qui la pateix.

El trastorn de personalitat evitatiu forma part del clúster C dels trastorns de la personalitat, caracteritzat per patrons de comportament marcats per la por i la inhibició social. Les persones amb aquest trastorn experimenten una por intensa al fracàs i a sentir-se ridícules, el que limita severament les seves interaccions interpersonals i activitats quotidianes.

Diagnòstic i Criteris

El diagnòstic del trastorn de personalitat evitatiu no es pot fer abans dels 18 anys, ja que la personalitat es considera completament formada a finals de l’adolescència o principis de l’edat adulta. Els criteris per al diagnòstic inclouen un patró dominant d’inhibició social, sentiments persistents d’inferioritat i una gran sensibilitat a la crítica negativa. Per confirmar el diagnòstic, cal que es compleixin almenys quatre de les següents característiques:

  1. Evitació de tasques laborals per por al fracàs.
  2. Reticència a establir relacions interpersonals si no es sent acceptat.
  3. Por a sentir-se ridiculitzat fins i tot en relacions íntimes.
  4. Sentiments persistents d’inferioritat.
  5. Reluctància a assumir reptes personals per por de fer el ridícul.

Diferències amb l’Ansietat Social

Tot i que l’ansietat social i el trastorn de personalitat evitatiu comparteixen algunes característiques, són diferents. Mentre que l’ansietat social pot ser tractada eficaçment abordant les creences i emocions subjacents, el trastorn de personalitat evitatiu és una estructura més profunda i rígida de la personalitat que requereix un enfocament terapèutic més extens i intensiu.

Exemples i Casos Pràctics

Per il·lustrar el trastorn, podem pensar en personatges de ficció que mostren conductes evitatives persistents. Un exemple és un personatge d’una sèrie popular que constantment evita les interaccions socials per por a no ser acceptat, malgrat els seus intents de participar-hi.

Conclusions

El trastorn de personalitat evitatiu és una condició que va més enllà de la simple timidesa o l’ansietat. Requereix una comprensió profunda i un tractament adequat per ajudar les persones a viure una vida més plena i connectada. Al podcast de La Neural, continuarem explorant aquests temes per aportar llum i recursos a tots aquells que ho necessitin.

Vols llegir més publicacions?

Feu un comentari


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.