Segueix el pòdcast de la neural on tu vulguis!
34 – Causes i conseqüencies de l’ús de les pantalles en els joves
Causes i conseqüències de l’ús de les pantalles en els joves
En l’episodi 34 de La Neural, la Laura Andrés i la psicòloga Sílvia parlen d’un tema cada cop més preocupant: l’impacte de l’ús de les pantalles i les xarxes socials en la salut mental dels joves. Vivim en una era en què la immediatesa i la comparació constant formen part del dia a dia dels adolescents, generant un increment significatiu en els símptomes d’ansietat, depressió i altres trastorns emocionals.
L’efecte de les xarxes socials i la comparació constant
Un dels punts clau que s’aborden és com les xarxes socials estan afectant l’autoestima dels joves. Els adolescents es comparen no només amb influencers que viuen vides aparentment perfectes, sinó també amb els seus iguals, que comparteixen les parts més brillants de les seves vides. Aquesta comparació constant provoca una pressió per assolir èxits immediats i irrealitzables, fet que deriva en sentiments d’ansietat, frustració i baixa autoestima.
FOMO: la por de perdre’s alguna cosa
El concepte de FOMO (Fear of Missing Out) també s’explora en profunditat. Aquest fenomen descriu la por que senten molts joves de perdre’s alguna cosa que està passant, tant a la vida real com a les xarxes socials. Aquesta por els fa estar enganxats a les pantalles durant hores, buscant constantment l’estímul següent i creant una dependència emocional que dificulta la seva capacitat de viure el moment present.
Impacte en les habilitats socials i la salut mental
L’ús excessiu de les pantalles no només afecta l’autoestima, sinó també les habilitats socials. Molts joves mostren dificultats per socialitzar en persona, fet que es reflecteix en situacions tan quotidianes com presentar-se davant d’una classe o interactuar amb adults. Aquest dèficit en les habilitats socials incrementa la sensació de soledat, tot i estar envoltats de gent o connectats constantment a les xarxes.
Què poden fer els pares per protegir els seus fills?
Per protegir els joves d’aquests efectes, la Sílvia recomana establir límits clars des de ben petits sobre l’ús de pantalles i xarxes socials. Retardar l’accés a mòbils i tablets el màxim possible, utilitzar el control parental i fomentar activitats alternatives com l’esport o les sortides en família són algunes de les estratègies clau. A més, és essencial que els pares donin exemple, limitant també el seu ús de les pantalles, especialment en moments familiars com els àpats o les excursions.
Conclusió
L’ús de les pantalles i les xarxes socials és inevitable en la nostra societat actual, però la clau està en gestionar-lo adequadament. A través d’unes bones pautes familiars, límits clars i activitats alternatives, podem ajudar els nostres joves a viure una vida més equilibrada, reduint l’impacte negatiu que les xarxes socials poden tenir en la seva salut mental.
Vols llegir més publicacions?
- 36 – Quins són els passos en el tractament de l’ansietat?
- Pòdcast 35 – Per què hi ha una falta de motivació dels joves pels estudis
- Pòdcast 34 – Causes i conseqüencies de l’ús de les pantalles en els joves
- Pòdcast 33 – Com tractar el vaginisme de manera multidisciplinar
- Pòdcast 32 – Què has de saber sobre la menopausa
- Pòdcast 31 – El rol del fisioterapeuta en l’atenció precoç