El trastorn depressiu

banners blog

El Trastorn Depressiu

La depressió és un trastorn que pot afectar tothom independentment de l’edat, el sexe, la classe social o la raça. A més, la depressió es troba molt present en la nostra societat, segons l’OMS un 5% de la població mundial la pateix.

Tots ens podem sentir tristos per diferents situacions del dia a dia i no per això considerarem que tenim una depressió. La depressió és molt més que la tristesa; es caracteritza per un baix estat d’ànim, un sentiment de tristesa profund i/o apatia i falta de voluntat o motivació per fer les coses, que persisteix en el temps i ens limita en les tasques quotidianes, sigui mentalment, física o conductual. Per a les persones que tenen depressió, una petita cosa pot fer-se una muntanya impossible d’escalar i és llavors quan apareix el sentiment de debilitat o poca competència davant les diferents situacions del dia a dia, així com, sentiment de culpa i vergonya.

Les causes de la depressió poden ser diverses, en la majoria de casos hi ha una interacció de factors biològics, psicosocials i genètics, i no té per què haver-hi una causa concreta. Tot i això, hi ha diferents esdeveniments que poden augmentar el risc de patir una depressió: haver patit una depressió en el passat, familiars que pateixen o han patit depressió, episodis d’estrès, pèrdues, situacions conflictives, haver patit traumes físics o psicològics, malalties físiques greus, abús d’alcohol o consum de drogues i fins i tot, el part.

Alguns dels símptomes més comuns de la depressió poden ser: irritabilitat; sentiment de “buit” o tristesa persistent; pèrdua d’interès i plaer per diferents activitats; disminució de la libido; sentiments de culpa i inutilitat; disminució de l’energia; dificultat per concentrar-se i prendre decisions; canvis en la son i la gana; mals de cap o problemes digestius sense causa orgànica. En algunes ocasions poden aparèixer pensaments de mort.

Què fer si creus que tens depressió? És important poder expressar com ens sentim; per això seria recomanable explicar-ho a alguna persona de confiança i buscar ajuda de professionals de la salut.

La depressió és un trastorn que es pot tractar a escala psicològica, no és un tractament curt però és efectiu. Si consideres que pots presentar algun dels símptomes mencionats o bé que algun familiar o amic els presenta, no dubtis a demanar ajuda professional. La teràpia pot aportar-nos molts beneficis i un d’ells és ajudar-nos en aquest procés.

“La teràpia pot aportar-nos molts beneficis i un d’ells és ajudar-nos en aquest procés.”
– Berta Santamaria, psicòloga –

Més informació

Vols llegir més publicacions?


Feu clic aquí

Feu un comentari