Comunicació amb adolescents

banners serveis (1)

La teràpia sistèmica

A l’hora de treballar tant de forma individual com familiar s’han de tenir en compte les relacions que estableix la persona amb el seu entorn: la parella, els pares, els fills, els amics, els caps, els Companys de feina…, moltes de les nostres preocupacions venen per malestars interns o malestar en alguna de les relacions que establim amb els altres.

Per això, a l’hora de treballar a nivell psicoterapèutic cal tenir en compte ambdues parts, la part interna i personal de cadascú, i com son les seves relacions amb els altres (família, feina, amics,…).

Quan sentim que hi ha alguna cosa en nosaltres que no ens agrada, que no acaba de funcionar o que ens genera patiment consultem al psicòleg per un malestar (aparentment) intern, alguns dels que més ens trobem a teràpia i amb els que et podem ajudar són: ansietat, pors, inseguretats, no saber com gestionar emocions (enfadar-se sovint, no poder parar de plorar, tenir ganes de plorar i no poder…,), entre d’altres.
Per treballar la part interna de la persona tenim en compte la seva història de vida, els seus gustos, i analitzem amb detall com és la seva vida actual, quines són les seves preocupacions, quins són els seus interessos. Tenir en compte el que pensa, el que sent i el que fa que la porten a sentir-se malament i patir. Conèixer la persona ens permet per poder crear un vestit a mida per acompanyar-la a sortir del malestar que sent.

En la majoria d’ocasions, les persones ens veiem afectades per una part interna combinada per una d’externa, som éssers socials i com a tal hem d’aprendre a conviure amb normes externes, persones que pensen diferent, caps amb els quals estem en desacord, fills que no “segueixen les normes que posem com a pares”, i un llarg etcètera.

Per treballar la part relacionada amb l’entorn necessitem entendre com és l’entorn, en psicologia ho anomenen teràpia familiar o relacional. La teràpia familiar es basa en el fet que tota relació humana pot generar situacions de desacord que poden derivar en conflicte. Segur que tens l’experiència de no pensar igual o no veure les coses de la mateixa manera que els teus fills, la teva parella o els teus Companys de feina. Això no implica que un tingui raó i els altres no (o no sempre), en la teràpia ens centrem a proporcionar-te eines i estratègies per poder solucionar aquestes situacions treballant perquè et generin el menor malestar possible i et sentis coherent amb tu mateix/a i les teves accions.

Dins la teràpia familiar m’agrada incloure-hi un apartat especial, l’assessorament a pares i mares sobre la criança dels infants i adolescents. Com a éssers vius els nostres fills passen per diferents etapes vitals, cada una diferent de l’anterior i a vegades podem sentir que no actuen com nosaltres els adults els demanem o com ens agradaria que ho fessin, això molts cops pots generar malestar i discussions a casa. Per això dins la psicologia familiar és important treballar per garantir una dinàmica positiva a casa i nodrir-nos d’eines com a mares i pares, així com rebre un acompanyament en la gestió emocional per als nostres fills i filles si és necessari.

“Amb l’acompanyament i les eines adequades, juntament amb l’aplicació d’aquestes la persona pot reduir considerablement el malestar que sent i començar a percebre la seva realitat d’una forma diferent, així com generar canvis que li permetin sentir-se millor.”
– Eva Castro, psicòloga –

Més informació

Vols llegir més publicacions?


Feu clic aquí

Feu un comentari