Dieta antiinflamatòria
Comença un any nou i molts omplim les nostres agendes anuals de nous propòsits i tasques per a un 2024 més saludable. Millorar la dieta, sobretot després de celebrar les festes al voltant d’una taula plena, sol ser un punt que molts ens plantegem. I amb el bombardeig que les xarxes socials ens fan, els consells per a una Dieta Antiinflamatòria després dels “excessos” fets per Nadal és una constant.
Però ens hem de preguntar: Una dieta antiinflamatòria, què és?
En primer lloc, la realitat és que existeixen unes “pautes” d’alimentació general que l’evidència científica ha validat com a aliments que promouen una disminució de la inflamació del nostre organisme, però No existeix una Dieta Antiinflamatòria que serveixi per a tothom.
És important remarcar que aconsellar de manera generalitzada una dieta que requereix una restricció important d’aliments, com una dieta sense gluten o sense lactosa, no és adequat. La restricció de grups d’aliments ha d’anar lligada a un diagnòstic mèdic que realment faci imperativa la necessitat d’evitar menjar aquell nutrient per tal de controlar i millorar la progressió de la malaltia. Per tant, que se’ns recomani restringir uns aliments concrets precisa d’un diagnòstic i la subseqüent supervisió professional. Així doncs, no s’hi val a seguir les normes dietètiques que ens dicta un compte d’Instagram, que no ens coneix i que no sap ni qui som ni com és la nostra salut.
Tot i així, com es comentava a l’inici, sí que existeixen unes pautes alimentàries que s’ha comprovat (monitoritzant paràmetres analítics com la PCR o la adiponectina), que redueixen la inflamació:
- Controlar i minimitzar el consum de greix saturat (greix d’origen animal com embotits, carn vermella, mantega…)
- Potenciar el consum de greix saludable d’origen vegetal:
- Àcids grassos omega 3 (nous, peix blau petit, llavors de xia i llavors de lli)
- Oli d’oliva verge extra
- Controlar el consum de sal (sal de taula, aliments processats)
- Promoure el consum de fibra i antioxidants incloent a l’alimentació:
- Verdura cada dia, mínim dues vegades
- Fruita cada dia, 2-3 vegades al dia
- Llavors i fruits secs cada dia. Que siguin crus o torrats, sense salar ni fregir
- Llegum de proximitat, 3-4 cops per setmana
Per acabar, no ens podem oblidar que el més important per a la reducció de la inflamació és, a part de la dieta, aconseguir un equilibri bio-psico-social. Per tant, la gestió de l’estrès i les relacions socials formen part de la gestió de la inflamació que el nostre organisme produeix.
Marta Casòliva Isern
Nutricionista i infermera | Col.CAT00904
Vols llegir més publicacions?
- 36 – Quins són els passos en el tractament de l’ansietat?
- Pòdcast 35 – Per què hi ha una falta de motivació dels joves pels estudis
- Pòdcast 34 – Causes i conseqüencies de l’ús de les pantalles en els joves
- Pòdcast 33 – Com tractar el vaginisme de manera multidisciplinar
- Pòdcast 32 – Què has de saber sobre la menopausa
- Pòdcast 31 – El rol del fisioterapeuta en l’atenció precoç