Dieta antiinflamatoria, nutricionista a Berga, bergueda, al centre de salut La Neural

Dieta antiinflamatòria

Comença un any nou i molts omplim les nostres agendes anuals de nous propòsits i tasques per a un 2024 més saludable. Millorar la dieta, sobretot després de celebrar les festes al voltant d’una taula plena, sol ser un punt que molts ens plantegem. I amb el bombardeig que les xarxes socials ens fan, els consells per a una Dieta Antiinflamatòria després dels “excessos” fets per Nadal és una constant.

Però ens hem de preguntar: Una dieta antiinflamatòria, què és?

En primer lloc, la realitat és que existeixen unes “pautes” d’alimentació general que l’evidència científica ha validat com a aliments que promouen una disminució de la inflamació del nostre organisme, però No existeix una Dieta Antiinflamatòria que serveixi per a tothom.

És important remarcar que aconsellar de manera generalitzada una dieta que requereix una restricció important d’aliments, com una dieta sense gluten o sense lactosa, no és adequat. La restricció de grups d’aliments ha d’anar lligada a un diagnòstic mèdic que realment faci imperativa la necessitat d’evitar menjar aquell nutrient per tal de controlar i millorar la progressió de la malaltia. Per tant, que se’ns recomani restringir uns aliments concrets precisa d’un diagnòstic i la subseqüent supervisió professional. Així doncs, no s’hi val a seguir les normes dietètiques que ens dicta un compte d’Instagram, que no ens coneix i que no sap ni qui som ni com és la nostra salut.

Tot i així, com es comentava a l’inici, sí que existeixen unes pautes alimentàries que s’ha comprovat (monitoritzant paràmetres analítics com la PCR o la adiponectina), que redueixen la inflamació:

 • Controlar i minimitzar el consum de greix saturat (greix d’origen animal com embotits, carn vermella, mantega…)
 • Potenciar el consum de greix saludable d’origen vegetal:
  • Àcids grassos omega 3 (nous, peix blau petit, llavors de xia i llavors de lli)
  • Oli d’oliva verge extra
 • Controlar el consum de sal (sal de taula, aliments processats)
 • Promoure el consum de fibra i antioxidants incloent a l’alimentació:
  • Verdura cada dia, mínim dues vegades
  • Fruita cada dia, 2-3 vegades al dia
  • Llavors i fruits secs cada dia. Que siguin crus o torrats, sense salar ni fregir
  • Llegum de proximitat, 3-4 cops per setmana

Per acabar, no ens podem oblidar que el més important per a la reducció de la inflamació és, a part de la dieta, aconseguir un equilibri bio-psico-social. Per tant, la gestió de l’estrès i les relacions socials formen part de la gestió de la inflamació que el nostre organisme produeix.

Marta Casòliva Isern

Nutricionista i infermera | Col.CAT00904

Vols llegir més publicacions?

Feu un comentari


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.