En que consisteix una sessió del sòl pèlvic?

Sessió de sol pelvià la neural berga

En que consisteix una sessió del sòl pèlvic?

Moltes dones, quan venen per primera vegada a fer-se una valoració del sòl pelvià, no saben exactament a què venen. Així que aquí us explicaré què i com es fa una primera valoració del perineu i poder aclarir dubtes.

En la primera sessió de tractament del sòl pelvià es valora i testa com es troben les estructures i la funcionalitat de la part inferior de la pelvis.

Per poder-ne fer una bona valoració, primer cal fer una entrevista o anamnesi. El fisioterapeuta fa una sèrie de preguntes per conèixer els possibles signes i símptomes per poder-se orientar sobre com es troba la pacient. Es demana pel motiu de consulta, antecedents mèdics i fàrmacs, hàbits, activitat física, estat emocional, i també es fan preguntes uroginecològiques i obstètriques (regla, hàbits miccionals, presència de dolors, esfera sexual, etc.).

Després passarem a la valoració física, en què valorarem la postura (assegudes, dretes o estirades), l’abdomen, la zona lumbar i el diafragma (per poder observar si hi ha possibles tensions, pressions o per valorar si la musculatura treballa correctament) i, per finalitzar, farem la valoració perineal.

La valoració perineal es fa de manera extra i intracavitàriament (amb un consentiment informat prèviament firmat) i es visualitza la zona genital i es testen per dins els teixits, òrgans i musculatura. Amb aquesta valoració es pot saber com es troben les mucoses, obertura vaginal, estat dels teixits, mobilitat i posició dels òrgans, propiocepció o la força muscular, entre moltes altres coses.

Un cop la valoració hagi acabat, el professional explicarà com ha trobat el sòl pelvià i en què consistirà el tractament (tècniques, duració, possible evolució, si hi ha d’haver pautes a fer a casa, etc.).

Com en tot procés de recuperació o rehabilitació és important mantenir una confiança i comunicació terapeuta-pacient; per tant, cal que la pacient expliqui qualsevol símptoma nou al llarg del tractament, que demani tots els dubtes i que el terapeuta expliqui possibles canvis en el tractament.

Però, com sé si necessito una valoració del sòl pelvià?

Es poden fer en diversos moments de la vida i segons diverses circumstàncies. El més important és escoltar el nostre cos; i seria interessant fer una valoració en casos com:

 • Dolor durant la menstruació
 • Si vols ser mare o si ja has estat mare
 • Dolor a la pelvis, sensació de pressió, formigueig…
 • Dolor lumbar que no millora amb cap tractament
 • Si notes sensació de “pes” a la vagina
 • Restrenyiment crònic
 • Problemes per contenir gasos
 • Problemes per orinar (ja sigui per poca o per massa freqüència)
 • Pèrdues d’orina (encara que siguin unes gotetes)
 • Si notes que l’abdomen ja no està tan tens
 • Si estàs en la menopausa

Si et trobes en qualsevol d’aquestes situacions recomanaria fer una valoració del sòl pelvià; no és necessari esperar a tenir símptomes per començar a cuidar-te.

Laia Artigas Tejero
Fisioterapeuta del sòl pèlvic col. 11184


Més informació

Vols llegir més publicacions?


Feu clic aquí

Feu un comentari


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.