Fisio amb perspectiva de gènere

banners blog (2)

Perspectiva de gènere & Fisioteràpia

És molta la gent que se sorprèn quan explico a què em dedico, ja sigui per desconeixement, perquè els sembla escatològic o perquè no entenen com algú pot treballar només d'”allò dels exercicis de Kegel i les embarassades”.

La fisioteràpia en el sòl pelvià és una vessant nova de la fisioteràpia i encara és molt desconeguda. El sòl pelvià, les disfuncions i lesions com les incontinències o els prolapses, així com la sexualitat, sempre s’han tractat culturalment com un tabú i amb molt pudor.

No va ser fins el 1940 que un ginecòleg americà va desenvolupar i investigar exercicis per començar a tractar aquesta zona: aquí van néixer els famosos exercicis de Kegel (uns moviments dirigits a enfortir la musculatura del sòl pelvià). A partir de llavors ja es van començar a desenvolupar eines i tècniques per tractar disfuncions uro-ginecològiques.

En aquests últims anys s’ha treballat moltíssim per desmitificar certes lesions, disfuncions i pràctiques terapèutiques; tot i això, d’anar al fisioterapeuta a tractar-se una incontinència urinària, una cicatriu o una lesió encara fa vergonya parlar-ne.

Com a fisioterapeuta uro-ginecològica diré que entenem i veiem el perineu com una part més del cos. Això vol dir que hem de cuidar especialment el benestar i la intimitat del pacient durant la valoració i tractament perquè es pugui parlar amb naturalitat i comoditat.

Les disfuncions del sòl pelvià engloben tant el sexe femení com el masculí, però culturalment encara no està ben vist que un home parli d’aquest tema. Això fa que normalment siguin les dones qui més van a valorar-se el sòl pelvià, ja que al sexe masculí els fa molta vergonya.

Per altra banda, també és important destacar que qualsevol pacient de sòl pelvià se sent més còmode quan el professional és del mateix sexe; això fa que la majoria de professionals uro-ginecològiques siguin dones.

Com a dona i fisioterapeuta especialitzada en uro-ginecologia i obstetrícia he de dir que encara queda molt per treballar, investigar i millorar. Hem de fer caure molts mites, tabús i secrets que no ens fan cap favor: són necessàries la comunicació, la professionalitat i la sinceritat.


Més informació

Vols llegir més publicacions?


Feu clic aquí

Feu un comentari