El tabú de la vulva

La vulva, la neural, centre de salut

El tabú de la vulva

Al llarg del temps, la dona ha estat oprimida i sotmesa a la vergonya i la ignorància pel que fa a les seves parts del cos, especialment per una: la vulva.

El tabú que envolta els genitals femenins i el cos femení en si mateix és una manifestació de la desigualtat de gènere i de la idea patriarcal que el cos femení ha de ser controlat i ocultat.

Encara es confonen o es consideren sinònims la vulva, l’estructura visible del sistema reproductiu femení, i la vagina, l’estructura interna que connecta la vulva amb l’úter. El desconeixement de la seva anatomia pot portar a confusions en termes de sexualitat i salut.

Una de les inseguretats més recurrents en les dones és l’aparença de la vulva. Les normes culturals i socials han construït una idea preconcebuda que la vulva ha de ser bonica, uniforme, amb una forma petita i homogènia, etc. Aquesta idea no respon a la diversitat de formes, colors i mides que té cada òrgan femení, i això repercuteix en una mala relació amb aquesta part del cos, la vergonya, i la baixa autoestima i autoimatge corporal.

L’olor de la vulva també pot ser una font de malestar entre les dones. Moltes se’n senten avergonyides, de l’olor que fa, però és important recordar que cada dona té una olor vaginal natural i que això no té res de dolent. De fet, avui dia al mercat podem trobar molts productes destinats a eliminar aquesta característica del nostre cos, però el seu ús pot ser perjudicial per a la salut i pot causar irritacions o infeccions.

Una altra qüestió que gira al voltant d’aquest tema és la pressió social per eliminar el pèl públic; pot ser una càrrega emocional per a moltes dones. Tant és així, que la depilació forma part del dia a dia de moltes dones —tot i que cada vegada menys— amb la idea que d’aquesta manera estan “netes” o són més atractives. És important que la decisió de si depilar-se o no sigui feta des de la pròpia llibertat i individualitat, sense pressions externes ni inseguretats.

És important recordar que la vulva és una part normal i saludable del cos femení i no ha de ser motiu de vergonya o tabú. És important que les dones se sentin còmodes parlant de la seva vulva, la seva anatomia i la seva salut en general. L’educació i la comprensió són claus per superar els tabús i la falta d’informació al voltant de la vulva.

És important agafar consciència de la diversitat de les vulves, i recordar que és una part normal i saludable del cos femení i no ha de ser motiu de vergonya o tabú, i fer èmfasi en què les decisions que es prenguin sobre els nostres genitals siguin fetes des del gust personal, i no des de la imposició social i les pors.

Cristina López

Psicòloga i sexòloga  col. 2736


Més informació

Vols llegir més publicacions?


Feu clic aquí

Feu un comentari


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.